Научиться понимать молитвы — 8-ая молитва Господу нашему Иисусу Христу


Многомилостиве и Всемилостиве Боже мой, Господи Иисусе Христе, многия ради любве сшел и воплотился еси, яко да спасеши всех и паки, Спасе, спаси мя по благодати, молю Тя. Аще бо от дел спасеши мя, несть се благодать и дар, но долг паче. Ей, многий в щедротах и неизреченный в милости. Веруяй бо в Мя, рекл еси, о Христе мой, жив будет и не узрит смерти во веки. Аще убо вера, яже в Тя, спасает отчаянныя, се верую, спаси мя, яко Бог мой еси Ты и Создатель. Вера же вместо дел да вменится мне. Боже мой, не обрящеши бо дел отнюд оправдающих мя. Но та вера моя да довлеет вместо всех, та да отвещает, та да оправдит мя, та да покажет мя причастника славы Твоей вечныя. Да не убо похитит мя сатана, и похвалится. Слове, еже отторгнути мя от Твоей руки и ограды; но или хощу, спаси мя, или не хощу, Христе Спасе мой, предвари скоро, скоро, погибох: Ты бо еси Бог мой от чрева матере моей. Сподоби мя. Господи, ныне возлюбити Тя, якоже возлюбих иногда той самый грех, и паки поработати Тебе без лености тощно, икоже поработах прежде сатане льстивому. Наипаче же поработаю Тебе, Господу и Богу моему Иисусу Христу, во вся дни живота моего ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

Яко да спасеши всех — чтобы спасти всех.

Паки еще.

Аще бо отдел спасеши мя — если бы Ты спас меня за дела мои.

Песть сеэто не.

Но долг паче но скорее долг (паче — более).

Рекл еси Ты сказал.

Ище уботак как, потому что.

Отнюдсовершенно, никоим образом.

Да довлеет да будет достаточна (довлети — быть достаточным; ср.: довольно).

Причастникаучастника.

Да не убо похитит и да не похитит (убоусилительная частица; здесь она может переводиться и как «же», и как «воистину»), похвалится… еже отторгнути мя — и похвалится, что отторг (похитил) меня.

Предварипредупреди (мое желание спастись — то есть не дожидайся этого желания).

Погибохя погиб.

Якоже возлюбих иногдакак я прежде возлюбил (иногда — когда-то, некогда).

Льстивомулживому.

Наипачеособенно, более всего.

Живота моего — жизни моей.

Аще бо от дел спасеши мя, несть се благодать и дар, но долг паче. Ей, многий в щедротах и неизречённый в милости… Вера же вместо дел да вменится мне. Боже мой, не обрящеши бо дел отнюд оправдающих мя. Мысль молитвы основана на словах апостола: Воздаяние делающему вменяется не по милости, но по долгу. А не делающему, но верующему в Того, Кто оправдывает нечестивого, вера его вменяется в праведность (Рим. 4, 4-5). Напомним, что щедрота — это щедрая милость, сострадание, милосердие.

Веруяй бо в Мя, рекл еси, о Христе мой, жив будет и не узрит смерти во веки. Молитва прямо указывает на слова Самого Христа: Я есмь воскресение и жизнь; верующий в Меня, если и умрет, оживет. И всякий, живущий и верующий в Меня, не умрет вовек (Ин. 11,25- 26). Сравни также: Истинно, истинно говорю вам: слушающий слово Мое и верующий в Пославшего Меня имеет жизнь вечную, и на суд не приходит, но перешел от смерти в жизнь (И н. 5,24). Воля Пославшего Меня есть та, чтобы всякий, видящий Сына и верующий в Него, имел жизнь вечную; и Я воскрешу его в последний день (Ин. б, 40). Истинно, истинно говорю вам: верующий в Меня имеет жизнь вечную (Ин. 6, 47). Истинно, истинно говорю вам: кто соблюдет слово Мое, тот не увидит смерти вовек (И н. 8,51).

© 2018 Храм Сщмч Серафима (Звездинского) ·  Дизайн и техподдержка: Goodwinpress.ru